PageRank Sculpting: Het Kunstzinnige Spel van Linkwaarde

07/08/2023

In de wereld van SEO (Search Engine Optimization) worden voortdurend nieuwe technieken en strategieën ontwikkeld om websites te optimaliseren voor betere prestaties in zoekmachines.

Eén zo’n techniek, die zowel lof als kritiek heeft gekregen, is PageRank Sculpting.

Maar wat is het precies, en is het de moeite waard voor moderne websites?

Wat is PageRank Sculpting?

PageRank Sculpting is een SEO-techniek die de stroom van PageRank (of linkwaarde) binnen een website probeert te beïnvloeden.

Het doel is om de waardevolle PageRank van een website te ‘kanaliseren’ naar de meest cruciale pagina’s, en minder naar de minder belangrijke pagina’s.

Dit wordt meestal bereikt door de ‘nofollow’-attribuut te gebruiken op interne links. Door dit te doen, wordt de PageRank die normaliter via die link zou stromen, geblokkeerd, waardoor de overgebleven links op de pagina een groter deel van de beschikbare PageRank krijgen.

De Theorie Achter PageRank Sculpting

Stel je een website voor als een emmer vol water.

Dit water is je PageRank. Elke keer dat je een link plaatst, giet je een beetje water (of PageRank) uit die emmer.

De gedachte achter PageRank Sculpting is om te bepalen waar je dat water wilt gieten, zodat je de belangrijkste planten (of pagina’s) het meest water geeft.

De Val van PageRank Sculpting

In de begindagen van SEO werd deze techniek door velen gezien als een slimme manier om de interne linkwaarde te optimaliseren.

Echter, in 2009 maakte Google duidelijk dat het gebruik van de ‘nofollow’-attribuut op interne links niet noodzakelijkerwijs betekent dat de ‘bespaarde’ PageRank wordt doorgegeven aan de overige links.

In plaats daarvan wordt die PageRank gewoon niet gebruikt.

Als gevolg hiervan verloor PageRank Sculpting snel zijn aantrekkingskracht binnen de SEO-gemeenschap, aangezien het niet langer het gewenste effect had.

Moet Je PageRank Sculpting Gebruiken?

In de moderne SEO-wereld is de algemene consensus dat PageRank Sculpting niet langer een effectieve of waardevolle techniek is.

In plaats van te proberen de stroom van PageRank te manipuleren met ‘nofollow’-tags, is het beter om je te richten op het creëren van waardevolle content en een logische site-architectuur die gebruikers en zoekmachines helpt de meest belangrijke pagina’s van je website te vinden.

Conclusie

PageRank Sculpting is een herinnering aan de constant veranderende aard van SEO. Wat ooit als een effectieve tactiek werd beschouwd, kan nu verouderd of zelfs schadelijk zijn. Het is daarom essentieel om altijd op de hoogte te blijven van de nieuwste best practices en richtlijnen van zoekmachines. Focus op het bieden van waarde voor je bezoekers, en de rankings zullen volgen.

Nog meer SEO-termen ontdekken? Wij hebben een overzicht gemaakt van meer dan 130 belangrijke SEO gerelateerde termen.

Gerelateerde artikelen