De Page Experience Update van 2021: Meer dan Alleen Esthetiek

02/08/2023

In mei 2020 kondigde Google aan dat er een nieuwe update zou komen gericht op de gebruikerservaring op webpagina’s. Deze werd officieel uitgerold in juni 2021 en kreeg de naam ‘Page Experience Update‘.

Met deze update heeft Google een nieuwe dimensie toegevoegd aan de manier waarop het zoekresultaten rangschikt, met een focus op hoe gebruikers een webpagina ervaren.

Maar wat betekent dit precies en waarom is het zo belangrijk voor website-eigenaren en SEO-professionals?

Wat is de Page Experience Update?

De Page Experience Update is een set van factoren die Google gebruikt om te beoordelen hoe een gebruiker de interactie met een webpagina ervaart.

Het gaat niet alleen om de kwaliteit van de inhoud, maar ook om hoe gemakkelijk en prettig die inhoud te gebruiken en te bekijken is. Enkele van de belangrijkste elementen zijn:

  1. Core Web Vitals: Deze metrics geven informatie over de snelheid, responsiviteit en visuele stabiliteit van een pagina. Ze omvatten Largest Contentful Paint (LCP), First Input Delay (FID) en Cumulative Layout Shift (CLS).
  2. Mobiele Vriendelijkheid: Hoe goed functioneert een pagina op mobiele apparaten?
  3. Veilige Browsing: Zijn er kwaadaardige of misleidende inhoud (zoals malware of phishing-pogingen) op de website?
  4. HTTPS: Wordt de pagina beveiligd door HTTPS?
  5. Intrusieve Interstitials: Voorkomen dat content die een gebruiker wil bereiken, wordt bedekt door pop-ups of andere interstitials.

Waarom is deze update belangrijk?

Google’s doel is altijd geweest om gebruikers de beste en meest relevante informatie te bieden.

Maar relevantie is niet het enige dat telt; de algehele ervaring van een gebruiker op een webpagina is ook cruciaal.

Als een gebruiker gefrustreerd raakt door trage laadtijden, onstabiele inhoud die op het scherm springt, of een onveilige browsingervaring, is het onwaarschijnlijk dat hij lang blijft of terugkeert naar die website.

Door de Page Experience factoren te benadrukken, stuurt Google een duidelijk signaal naar website-eigenaren dat de gebruikerservaring niet mag worden verwaarloosd.

Hoe kunnen websites zich optimaliseren voor deze update?

  1. Monitor Core Web Vitals: Maak gebruik van tools zoals Google’s Search Console om te zien hoe je pagina’s presteren op het gebied van LCP, FID en CLS. Werk vervolgens aan het verbeteren van eventuele probleemgebieden.
  2. Responsive Design: Zorg ervoor dat je website is geoptimaliseerd voor alle apparaten, met name mobiele apparaten.
  3. Beveiliging: Schakel over naar HTTPS als je dat nog niet hebt gedaan en zorg ervoor dat je website vrij is van schadelijke of misleidende inhoud.
  4. Minimaliseer Pop-ups: Als je interstitials of pop-ups op je site hebt, zorg er dan voor dat ze niet de belangrijkste inhoud blokkeren of de gebruiker frustreren.

Conclusie

De Page Experience Update van 2021 benadrukt het belang van een holistische benadering van SEO. Het gaat niet langer alleen om het hebben van de juiste keywords of backlinks.

Nu, meer dan ooit, is het essentieel om ervoor te zorgen dat gebruikers een positieve, naadloze ervaring hebben elke keer dat ze een website bezoeken.

In het tijdperk van gebruikersgerichte optimalisatie, is het tijd om de gebruiker op de eerste plaats te zetten.

Nog meer SEO-termen ontdekken? Wij hebben een overzicht gemaakt van meer dan 130 belangrijke SEO gerelateerde termen.

Gerelateerde artikelen