NOYDIR: Uw Gids Voor Eigen Beheer in Zoekmachinebeschrijvingen

09/08/2023

In de uitgestrekte zee van SEO-terminologie is er een specifieke tag die vaak over het hoofd wordt gezien, maar die de kracht heeft om de manier waarop uw website wordt weergegeven in bepaalde zoekmachines te veranderen.

Deze tag is NOYDIR, en hoewel hij minder bekend is dan sommige andere SEO-termen, kan hij even belangrijk zijn voor webmasters die streven naar volledige controle over hun online aanwezigheid.

Wat is NOYDIR?

NOYDIR staat voor “No Yahoo! Directory”. Deze specifieke meta-tag werd geïntroduceerd voor webmasters om te voorkomen dat Yahoo! de beschrijving van hun site uit de Yahoo!

Directory gebruikte in de zoekresultaten. In plaats daarvan zouden zoekmachines de meta beschrijving van de pagina zelf moeten gebruiken.

Waarom was NOYDIR belangrijk?

De Yahoo! Directory was een van de meest prominente en vertrouwde webdirectories vóór het tijdperk van moderne zoekmachines zoals we die vandaag kennen.

Websites die in deze directory waren opgenomen, kregen vaak een beschrijving die was geschreven door redacteuren van Yahoo!

In sommige gevallen gaven webmasters de voorkeur aan hun eigen, zorgvuldig geoptimaliseerde meta beschrijvingen boven de door Yahoo!

toegewezen beschrijvingen. Hier zijn enkele redenen waarom:

  1. Relevantie: Beschrijvingen in de directory waren mogelijk verouderd of niet langer accuraat voor de huidige inhoud of branding van de site.
  2. Optimalisatie voor Click-Through: Webmasters wilden hun meta beschrijvingen vaak optimaliseren voor een hoger doorklikpercentage (CTR) vanuit de zoekresultaten.
  3. Uniciteit: Sommige websites wilden een unieke beschrijving die hen onderscheidde van concurrenten in de zoekresultaten.

Hoe gebruikte men de NOYDIR-tag?

Het toevoegen van de NOYDIR-tag aan een webpagina was eenvoudig.

Webmasters voegden de volgende regel toe aan het head-gedeelte van hun webpagina:

html
<meta name="robots" content="noydir">

Hiermee instrueerden ze zoekmachines zoals Yahoo! om de beschrijving van de Yahoo!

Directory te negeren ten gunste van de meta beschrijving van de pagina zelf.

Is NOYDIR nog steeds relevant vandaag de dag?

De Yahoo! Directory werd in december 2014 gesloten, waardoor de NOYDIR-tag in feite overbodig werd.

Hoewel het niet langer noodzakelijk is voor moderne SEO-praktijken, is het belangrijk voor huidige SEO-professionals en webmasters om de geschiedenis en evolutie van zoekmachineoptimalisatie te begrijpen.

Conclusie

Terwijl de dagen van directories zoals die van Yahoo! voorbij zijn, herinnert de NOYDIR-tag ons aan het belang van controle en aanpassingsvermogen in de wereld van SEO.

Het biedt ook een waardevol historisch perspectief op hoe zoekmachines en webmasters in de loop der tijd hebben samengewerkt en zich hebben aangepast aan de veranderende digitale landschappen.

Het kennen van dergelijke nuances helpt professionals om beter geïnformeerde en strategische beslissingen te nemen in hun voortdurende streven naar online zichtbaarheid en succes.

Nog meer SEO-termen ontdekken? Wij hebben een overzicht gemaakt van meer dan 130 belangrijke SEO gerelateerde termen.

Gerelateerde artikelen