De Meta Keyword Tag: Van Hoogtepunt tot Vergetelheid

08/08/2023

In de vroege dagen van het internet en zoekmachineoptimalisatie (SEO) was de meta keyword tag een integraal onderdeel van elke webpagina.

Webmasters en SEO-professionals vulden deze tag met trefwoorden in een poging om hoger te scoren in zoekmachines.

Maar zoals de digitale wereld zich ontwikkelt, verandert ook de relevantie en het gebruik van bepaalde technieken.

In dit artikel duiken we in de geschiedenis, het gebruik en de huidige status van de meta keyword tag.

Wat is de Meta Keyword Tag?

De meta keyword tag is een HTML-tag die werd gebruikt om trefwoorden te specificeren die relevant zijn voor de inhoud van een webpagina.

Deze tag was bedoeld om zoekmachines een hint te geven over het onderwerp van de pagina.

De Opkomst en Val van de Meta Keyword Tag

In de begindagen van SEO, toen zoekmachines nog in hun kinderschoenen stonden, waren ze sterk afhankelijk van de informatie die door webmasters werd verstrekt.

De meta keyword tag bood een manier voor zoekmachines om te begrijpen waar een pagina over ging.

Echter, zoals altijd het geval is met technologie, evolueerden de algoritmen van zoekmachines.

Ze werden geavanceerder en begonnen de inhoud van pagina’s rechtstreeks te analyseren in plaats van te vertrouwen op meta tags.

Bovendien begonnen sommige webmasters de meta keyword tag te misbruiken door hem te vullen met ongerelateerde trefwoorden in een poging om meer verkeer te genereren.

Vanwege deze redenen hebben grote zoekmachines zoals Google aangekondigd dat ze de meta keyword tag negeren bij het rangschikken van pagina’s.

Is het Nog Steeds Relevant?

Het korte antwoord is: nee. Google heeft expliciet verklaard dat ze de meta keyword tag negeren bij het bepalen van zoekrangschikkingen.

Veel SEO-experts adviseren nu om de tijd en moeite die vroeger werd besteed aan het optimaliseren van deze tag, te investeren in andere, meer effectieve SEO-praktijken.

Veelvoorkomende Misverstanden

Hoewel de meta keyword tag zijn relevantie heeft verloren, bestaan er nog steeds enkele misverstanden:

  1. Het kan geen kwaad: Sommige mensen geloven dat het toevoegen van een meta keyword tag, ook al wordt hij door grote zoekmachines genegeerd, geen kwaad kan. Hoewel dit waar kan zijn, is het belangrijk om te begrijpen dat het geen waarde toevoegt aan uw SEO-inspanningen.
  2. Alle Meta Tags zijn irrelevant: Hoewel de keyword tag zijn glans heeft verloren, zijn andere meta tags, zoals de meta description, nog steeds van groot belang voor SEO en gebruikerservaring.

Conclusie

De wereld van SEO is er een van constante verandering en evolutie. Wat ooit als een best practice werd beschouwd, kan in een paar jaar tijd irrelevant worden.

De meta keyword tag is een perfect voorbeeld van deze veranderlijkheid. Hoewel het ooit een belangrijk instrument was in de SEO-toolkit, is het nu een overblijfsel uit het verleden.

Toch dient het als een waardevolle herinnering aan het belang van aanpassingsvermogen en voortdurende educatie in de digitale wereld.

Nog meer SEO-termen ontdekken? Wij hebben een overzicht gemaakt van meer dan 130 belangrijke SEO gerelateerde termen.

Gerelateerde artikelen