De Medic Update van 2018: Google’s Focus op Gezondheid en Vertrouwen

02/08/2023

In augustus 2018 rolde Google een belangrijke algoritmische update uit, die al snel de naam ‘Medic Update’ kreeg binnen de SEO-gemeenschap.

Ondanks dat de naam suggereert dat het specifiek gericht was op medische websites, waren de effecten van deze update breder en had het invloed op een verscheidenheid aan sectoren.

Hier duiken we dieper in wat de Medic Update was, waarom het belangrijk is en hoe marketeers en website-eigenaren erop kunnen reageren.

Wat is de Medic Update?

De Medic Update werd in eerste instantie erkend door de bredere digitale marketinggemeenschap vanwege zijn impact op gezondheids- en wellnesssites, vandaar de naam.

Maar naarmate er meer analyse werd uitgevoerd, werd het duidelijk dat de update ook van invloed was op andere industrieën.

De kern van deze update draaide om Google’s E-A-T-principes: Expertise, Autoriteit en Betrouwbaarheid.

Websites die als experts in hun vakgebied werden beschouwd, betrouwbare informatie leverden en door anderen als een autoriteit werden erkend, presteerden na deze update beter in de zoekresultaten.

Waarom was deze update zo invloedrijk?

  1. Focus op YMYL-pagina’s: YMYL staat voor “Your Money or Your Life”. Google beschouwt deze pagina’s als die welke potentiële invloed kunnen hebben op iemands gezondheid, financiën, veiligheid of welzijn. Omdat deze pagina’s een grote invloed kunnen hebben op iemands leven, heeft Google de standaard voor kwaliteit en betrouwbaarheid van deze pagina’s verhoogd.
  2. Expertise en Authenticiteit: Het was niet langer voldoende om gewoon goede content te hebben. Na de Medic Update werden websites geacht diepgaande expertise te tonen en authentieke, goed onderzochte informatie te verstrekken.
  3. Breed Bereik: Hoewel gezondheids- en medische sites het meest leken te worden beïnvloed, hadden ook websites in de financiële sector, juridische sector, en vele anderen te maken met verschuivingen in hun rankings.

Hoe kunnen Websites zich Aanpassen?

  1. Verbeter de E-A-T: Websites moeten aantonen dat ze een expert zijn in hun vakgebied. Dit kan betekenen dat men gekwalificeerde auteurs aanstelt, referenties en certificeringen toont, en diepgaande, goed onderzochte content publiceert.
  2. Betrouwbare Backlinks: Het verkrijgen van backlinks van betrouwbare en gezaghebbende bronnen kan helpen bij het opbouwen van de autoriteit van een website.
  3. Transparantie: Zorg ervoor dat contactinformatie, een ‘Over Ons’-pagina, auteursbio’s en andere elementen die vertrouwen opbouwen duidelijk en gemakkelijk toegankelijk zijn.

Conclusie:

De Medic Update van 2018 heeft de lat voor contentkwaliteit en betrouwbaarheid hoger gelegd, vooral voor YMYL-websites.

In een digitaal tijdperk waarin misinformatie gemakkelijk kan worden verspreid, heeft Google maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat gebruikers toegang hebben tot de meest betrouwbare en accurate informatie mogelijk.

Voor website-eigenaren en marketeers betekent dit dat ze hun strategieën moeten evalueren en ervoor zorgen dat ze voldoen aan de hoge standaarden van Google voor expertise, autoriteit en betrouwbaarheid.

Nog meer SEO-termen ontdekken? Wij hebben een overzicht gemaakt van meer dan 130 belangrijke SEO gerelateerde termen.

Gerelateerde artikelen