Link Equity: De Stille Kracht achter Succesvolle SEO

05/08/2023

In de complexe wereld van zoekmachineoptimalisatie (SEO) vormen links de ruggengraat van het internet. Maar niet alle links zijn gelijk.

“Link Equity” is een term die wordt gebruikt om de waarde te beschrijven die een link naar een website doorgeeft. Maar wat betekent dit precies en waarom is het zo belangrijk?

Wat is Link Equity?

Link Equity, is de waarde die wordt doorgegeven van de ene pagina naar de andere via links.

Deze waarde kan worden gezien als een stem van vertrouwen in de gelinkte content. Hoe meer hoogwaardige links naar een pagina verwijzen, hoe waardevoller die pagina kan worden beschouwd door zoekmachines.

Factoren die Link Equity Beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die de hoeveelheid en kwaliteit van de Link Equity die een link kan doorgeven, bepalen:

 1. Relevantie: Links van pagina’s die relevant zijn voor jouw content zijn waardevoller. Als je bijvoorbeeld een blog over koken hebt, zal een link van een gerenommeerde culinaire website meer gewicht hebben dan een link van een site over autoreparaties.
 2. Autoriteit van de Linkende Pagina: Links van websites die al als autoriteit worden beschouwd, zoals grote nieuwsorganisaties of academische instellingen, dragen meer gewicht.
 3. Plaatsing van de Link: Een link in de hoofdtekst van een pagina draagt vaak meer gewicht dan een link in een voettekst of zijbalk.
 4. Ankertekst: De zichtbare tekst van een link (de ankertekst) kan context geven aan zoekmachines over de gelinkte pagina. Echter, overdreven geoptimaliseerde ankertekst kan als spam worden beschouwd.
 5. Follow vs. NoFollow: Standaard zijn de meeste links “follow”, wat betekent dat zoekmachines ze volgen en de Link Equity doorgeven. Een “nofollow”-link instrueert zoekmachines om de link niet te volgen, wat betekent dat er geen Link Equity wordt doorgegeven.

Waarom is Link Equity Belangrijk?

 1. Zichtbaarheid in Zoekmachines: Hoe meer hoogwaardige Link Equity een pagina accumuleert, hoe waarschijnlijker het is dat deze pagina hoger zal ranken in zoekmachineresultaten.
 2. Vertrouwen en Autoriteit: Een overvloed aan waardevolle inkomende links kan een website helpen zich te vestigen als een autoriteit op een bepaald gebied.
 3. Verkeer: Afgezien van SEO, kunnen inkomende links direct verkeer naar je website leiden, wat kan leiden tot meer conversies, verkopen of merkbekendheid.

Hoe maximaliseer je Link Equity?

 1. Creëer Waardevolle Content: De beste manier om natuurlijke, hoogwaardige links te verdienen, is door consistente, relevante en waardevolle content te produceren.
 2. Vermijd Gebroken Links: Regelmatig controleren en repareren van gebroken links zorgt ervoor dat Link Equity efficiënt wordt doorgegeven.
 3. Slimme Interne Linking: Door relevante interne links toe te voegen, kan je Link Equity verspreiden over je eigen website.

Conclusie

Link Equity is een cruciaal aspect van SEO dat vaak over het hoofd wordt gezien. Het begrijpen en optimaliseren van de Link Equity van je website kan een groot verschil maken in je online zichtbaarheid en succes.

Door je te concentreren op het bouwen van natuurlijke, relevante links, zet je je website op het pad naar groei en autoriteit in je niche.

Nog meer SEO-termen ontdekken? Wij hebben een overzicht gemaakt van meer dan 130 belangrijke SEO gerelateerde termen.

Gerelateerde artikelen