Kostprijs Website: Alles Wat Je Moet Weten

21/09/2023

Hoe zit het met de kostprijs van een website? Hoeveel kost het om een website te laten maken? In dit artikel ontrafelen we het mysterie van websitekosten en bieden we 7 waardevolle tips om binnen je budget te blijven.

Waarom Moet Je Dit Artikel Lezen?

Voordat we duiken in de details van websitekosten, laten we eens kijken waarom dit artikel de moeite waard is.

Als je een bedrijf hebt of van plan bent er een te starten, is een professionele website een krachtig hulpmiddel om je online aanwezigheid te vestigen en te laten groeien.

Maar je wilt natuurlijk niet te veel betalen.

Daarom is het essentieel om de kostprijs van een website te begrijpen en manieren te ontdekken om kosten te besparen zonder in te boeten aan kwaliteit.

De Kostprijs van een Website 7 Tips om Binnen Budget te Blijven

Kostprijs website: waar moet je rekening mee houden?

In de hedendaagse digitale wereld is het hebben van een online aanwezigheid bijna onmisbaar. Het begrijpen van de ware kosten achter het creëren en onderhouden van een website is echter niet zo eenvoudig. Dit artikel duikt dieper in de complexe wereld van de kostprijs van websites.

Domeinnaam & hosting 

Elke website begint met een domeinregistratie, het virtuele adres van je site. De kosten variëren afhankelijk van de domeinextensie en waar je deze aankoopt. Voor 5 .be domeinnaam is het raadzaam om rekening te houden met een bedrag van 5€ tot 20€ per jaar.

Daarnaast moet je ook hosting voorzien.

Wanneer je een website maakt, heb je essentieel gezien een verzameling bestanden en (in veel gevallen) een database. Deze bestanden en databases moeten ergens opgeslagen worden zodat ze beschikbaar zijn voor mensen over de hele wereld. Hier komt een webhost in beeld.

Er zijn verschillende soorten hosting, maar voor een zakelijke website voor een lokale onderneming kan je rekening houden met een bedrag tussen €80 en €300 euro per jaar.

Vervolgens komt het kiezen van website thema’s en sjablonen, wat kan variëren van gratis tot premium prijzen. De keuze van een CMS (Content Management Systeem) bepaalt hoe je je site beheert; populaire opties zoals WordPress hebben zowel gratis als betaalde licenties.

Onderhoudskosten

Wanneer je investeert in een website, is het niet genoeg om deze slechts één keer te ontwerpen en te lanceren. Om je website functioneel, veilig en relevant te houden, zijn er terugkerende taken en kosten waarmee je rekening moet houden.

 1. Back-ups: Dit zijn essentieel om je te beschermen tegen onvoorziene omstandigheden zoals hacks, servercrashes of zelfs menselijke fouten. Zonder regelmatige back-ups loop je het risico waardevolle gegevens te verliezen en kan het herstellen van je website een tijdrovende en kostbare onderneming worden.
 2. Aanpassingen: De digitale wereld evolueert snel. Wat vandaag trendy en functioneel is, kan morgen achterhaald zijn. Regelmatige aanpassingen zorgen ervoor dat je website up-to-date blijft met de nieuwste technologieën, ontwerpstandaarden en gebruikersverwachtingen.
 3. Beveiligingsupdates: Software heeft updates nodig om beveiligingslekken te dichten. Oudere versies van CMS’en, plug-ins of thema’s kunnen kwetsbaar zijn voor aanvallen, waardoor je website en zijn bezoekers in gevaar kunnen komen.
 4. Compatibiliteit: Als je nieuwe functies of plug-ins aan je website toevoegt, moeten deze soms worden aangepast om compatibel te zijn met bestaande onderdelen van je site.
 5. Monitoring: Het is belangrijk om de prestaties en uptime van je website te monitoren om ervoor te zorgen dat deze altijd beschikbaar is voor je bezoekers.

Waarom Onderhoudskosten Belangrijk Zijn:

Zie onderhoud als de olie in een machine; zonder regelmatige zorg loopt alles vast. Zonder voldoende onderhoud kan een website traag worden, onjuist functioneren of zelfs volledig offline gaan. Bovendien kunnen beveiligingsrisico’s, zonder de juiste aandacht, leiden tot datalekken of andere schadelijke aanvallen.

Het budgetteren voor onderhoudskosten is een kleine prijs om te betalen in vergelijking met de potentieel hogere kosten die kunnen ontstaan bij het oplossen van grote problemen.

Bij RegioWebsites bieden we onze klanten 3 opties aan:

 1. Hosting incl. backups €250/jaar
 2. Hosting met onderhoudspakket: €600/jaar
 3. Hosting incl. onderhoud & SEO optimalisatie: €1500/jaar

Voor meer informatie kan je kijken op onze pagina ‘vaste kosten‘, of neem contact op.

3Webdesign en Ontwikkeling:

Webdesign tarieven kunnen sterk variëren, afhankelijk van de complexiteit van je wensen.

Het design van een website kan voor de ene bestaan uit 1 pagina en voor iemand anders uit 15 pagina’s. Dit heeft natuurlijk een invloed op de prijs. Gemiddeld genomen liggen onze prijzen tussen €1000 en €3000.

Voor een unieke look kiezen velen voor een custom design. Als je offertes aanvraagt, is het essentieel om een gedetailleerde webdevelopment offerte te verkrijgen om verrassingen te vermijden. Met de groei van mobiel gebruik is investeren in responsive design en mobiele optimalisatie een must. Daarnaast zijn database licenties en -integraties cruciaal voor sites die gebruikersdata of complexe functies vereisen.

Uitbreidingen en Extra’s:

Naast het basisontwerp kan je website baat hebben bij bepaalde plug-ins en extensies die extra functionaliteit bieden. Voor degenen die online producten willen verkopen, komen daar e-commerce kosten bij kijken.

Media:

Visuele aspecten van een site, zoals afbeeldingen, kunnen via stockfoto licenties worden verkregen, wat een extra kostenpost kan zijn.

Online marketing:

Online marketing, ook bekend als digitale marketing, omvat een breed scala aan tactieken en kanalen, waaronder SEO (zoekmachineoptimalisatie), SEA (zoekmachineadverteren), e-mailmarketing, sociale media marketing en contentmarketing, om er maar een paar te noemen.

De kosten van deze activiteiten variëren sterk op basis van de specifieke behoeften en doelstellingen van een bedrijf, evenals de concurrentie binnen hun markt.

 1. SEO: De kosten voor SEO-diensten variëren sterk en kunnen bestaan uit een eenmalige vergoeding voor een site-audit of optimalisatie, of maandelijkse retainerkosten voor doorlopende SEO-werkzaamheden.
 2. SEA: Bij zoekmachineadverteren, zoals Google Ads, betaal je meestal per klik (PPC). De kosten per klik kunnen variëren van een paar cent tot meerdere euro’s, afhankelijk van de concurrentie en relevantie van de zoektermen.
 3. Sociale Media Marketing: Dit kan variëren van gratis organische berichten tot betaalde advertentiecampagnes op platforms zoals Facebook, Instagram, LinkedIn, etc. Kosten kunnen worden bepaald per weergave, per klik of per conversie, afhankelijk van het gekozen advertentiemodel.
 4. E-mailmarketing: Er zijn vaak kosten verbonden aan e-mailmarketingplatforms, die meestal gebaseerd zijn op het aantal abonnees of het volume van verzonden e-mails. Daarnaast kunnen er ontwerpkosten zijn voor professioneel ontworpen e-mailtemplates.
 5. Contentmarketing: Hierbij gaat het om het creëren en delen van waardevolle content. De kosten kunnen bestaan uit het inhuren van schrijvers, ontwerpers of videoproducenten, evenals distributiekosten op platforms zoals Medium, LinkedIn of gesponsorde content op relevante blogs.

domainname

FAQ Kostprijs website

Wat is webhosting en waarom heb ik het nodig?

Webhosting is een dienst die ruimte biedt voor het opslaan van de bestanden en databases van een website zodat deze toegankelijk is via het internet. Zonder hosting kunnen bezoekers je website niet bereiken of bekijken.

Hoeveel kost een gemiddelde website?

De kosten variëren sterk afhankelijk van de complexiteit en behoeften. Een eenvoudige website kan kosten vanaf €500, terwijl complexere, op maat gemaakte sites duizenden euro’s kunnen kosten.

Wat zijn de voordelen van het regelmatig updaten van mijn website?

Regelmatige updates zorgen voor verbeterde beveiliging, bugfixes, nieuwe functies en een betere gebruikerservaring, wat allemaal de algehele prestaties van je website kan verbeteren.

Hoe vaak moet ik back-ups van mijn website maken?

Idealiter moet je dagelijks back-ups maken, vooral als je website regelmatig wordt bijgewerkt. Minimaal zou wekelijks moeten zijn.

Wat zijn de kosten verbonden aan het gebruik van stockfoto’s op mijn website?

Stockfoto’s variëren in prijs, van gratis tot enkele tientjes per foto, afhankelijk van de licentie en het platform.

Waarom variëren de prijzen van webdesign zo sterk?

Prijsverschillen kunnen te maken hebben met designcomplexiteit, ervaringsniveau van de ontwerper, locatie, aanvullende diensten en specifieke klantbehoeften.

Hoe verhouden de kosten van een website zich tot de kosten van online marketing?

Een website kan worden gezien als een eenmalige investering (met doorlopende onderhoudskosten), terwijl online marketing vaak een doorlopende uitgave is. Marketingkosten variëren afhankelijk van strategie en platform.

Gerelateerde artikelen