Keyword Cannibalization: Begrijp het Monster en Versla het!

05/08/2023

Wanneer u bezig bent met zoekmachineoptimalisatie (SEO) voor uw website, is het doel duidelijk: rangschikken voor relevante zoektermen die uw doelgroep gebruikt.

Maar wat als u meerdere pagina’s heeft die voor hetzelfde keyword proberen te rangschikken? Dit fenomeen, bekend als “Keyword Cannibalization“, kan meer kwaad dan goed doen.

In dit artikel duiken we dieper in wat het is, waarom het een probleem vormt, en hoe u het kunt oplossen.

Wat is Keyword Cannibalization?

Simpel gezegd, keyword cannibalization (zoekwoorden cannabalisatie) treedt op wanneer twee of meer pagina’s van dezelfde website concurreren voor hetzelfde keyword.

In plaats van elkaar te versterken, vechten deze pagina’s eigenlijk tegen elkaar in de zoekresultaten, wat tot verwarring kan leiden bij zowel zoekmachines als gebruikers.

Waarom is Keyword Cannibalization een Probleem?

  1. Verdeelde Click-Through Rate (CTR): Als meerdere pagina’s van uw site in de zoekresultaten verschijnen voor een bepaald keyword, kan dit de clicks verdelen, waardoor geen enkele pagina zoveel verkeer krijgt als het zou kunnen als het dominant was.
  2. Verwaterde Content: Als u verschillende pagina’s heeft die over een vergelijkbaar onderwerp gaan, kan dit de autoriteit van uw content verwateren. Het kan voor zoekmachines moeilijk zijn om te bepalen welke pagina de meest relevante is.
  3. Verlies van Kwalitatieve Backlinks: Als verschillende pagina’s voor hetzelfde keyword rangschikken, kunnen backlinks verspreid raken over meerdere pagina’s in plaats van te concentreren op één sterke pagina.

Hoe Identificeer Je Keyword Cannibalization?

Een van de eenvoudigste manieren is om een zoekopdracht in Google uit te voeren met behulp van de “site:” operator gevolgd door uw domein en het target keyword.

Bijvoorbeeld: site:uwdomein.nl doelzoekwoord. Als meer dan één pagina verschijnt, is er mogelijk sprake van keyword cannibalization.

Hoe Los Je Keyword Cannibalization op?

  1. Analyseer en Bepaal de Waarde: Kijk naar alle pagina’s die concurreren voor hetzelfde keyword en beslis welke het meest waardevol is.
  2. Voeg Inhoud Samen: Als twee pagina’s over een zeer vergelijkbaar onderwerp gaan, overweeg dan om ze samen te voegen tot één krachtige resource.
  3. Gebruik 301 Redirects: Als u besluit pagina’s samen te voegen of bepaalde content te verwijderen, zorg dan dat u een 301 redirect instelt van de oude pagina naar de nieuwe of meest relevante pagina.
  4. Pas Uw Interne Linkstructuur Aan: Zorg ervoor dat interne links naar de meest relevante en waardevolle pagina voor dat specifieke keyword wijzen.
  5. Maak Gebruik van Canonical Tags: Als samenvoegen geen optie is, kunt u een canonical tag gebruiken om aan zoekmachines aan te geven welke versie van de pagina u als de “hoofd” pagina beschouwt.

Conclusie

Keyword cannibalization kan op het eerste gezicht onschadelijk lijken, maar het kan de SEO-prestaties van uw website belemmeren.

Door een strategische benadering te kiezen en actie te ondernemen waar nodig, kunt u ervoor zorgen dat elke pagina op uw site het doel en de zichtbaarheid heeft die het verdient.

Nog meer SEO-termen ontdekken? Wij hebben een overzicht gemaakt van meer dan 130 belangrijke SEO gerelateerde termen.

Gerelateerde artikelen