htaccess Bestand: Wat Het Is & Het Belang Voor SEO

07/08/2023

.htaccess is een configuratiebestand dat wordt gebruikt op webserver die draaien op de Apache-software. Het bestand biedt de mogelijkheid om directory-level configuratie-aanpassingen te doen.

Dat betekent dat de regels die je in een .htaccess-bestand plaatst, van toepassing zijn op de directory waarin het bestand zich bevindt en alle onderliggende directories.

Enkele veelvoorkomende toepassingen van .htaccess zijn:

 1. URL-omleiding: Je kunt verouderde URL’s omleiden naar nieuwe URL’s, wat nuttig is als je de structuur van je website verandert.
 2. Aanpassen van URL-structuur: Bijvoorbeeld, het verwijderen van de .php extensie of het implementeren van ‘schone’ URL’s.
 3. Beveiligen van directories: Door wachtwoordbeveiliging in te stellen of IP-adressen te blokkeren.
 4. Aanpassen van foutpagina’s: Zoals een aangepaste 404-pagina.
 5. Configureren van cache-instellingen: Dit kan de snelheid van een website verhogen door te bepalen hoe browsers bepaalde soorten inhoud cachen.

Invloed op SEO: .htaccess kan op verschillende manieren invloed hebben op SEO:

 1. Omleidingen (Redirects): Als pagina’s verplaatst of verwijderd zijn, kun je met .htaccess 301-omleidingen (permanente redirects) instellen om bezoekers en zoekmachines naar de juiste locatie te sturen. Dit helpt om linkwaarde (linkjuice) van de oude naar de nieuwe URL over te brengen.
 2. Vermijden van dubbele inhoud: Je kunt instellen dat de non-www-versie van je website automatisch wordt omgeleid naar de www-versie, of vice versa. Dit helpt bij het voorkomen van dubbele inhoud, wat een negatieve invloed kan hebben op SEO.
 3. Snelheid: Door cache-instellingen te optimaliseren, kan je website sneller laden, wat positief kan zijn voor zowel gebruikerservaring als SEO.
 4. Schone URL’s: ‘Schone’ of ‘vriendelijke’ URL’s zijn makkelijker leesbaar voor zowel gebruikers als zoekmachines en kunnen helpen bij het verbeteren van de click-through rate vanuit zoekresultaten.
 5. Foutpagina’s: Door gebruikers een nuttige 404-pagina te bieden, kan je ze op je site houden, zelfs als ze een pagina bezoeken die niet (meer) bestaat.
 6. Beveiliging: Hoewel indirect, kan het beschermen van bepaalde delen van je site of het blokkeren van kwaadwillende bots bijdragen aan de algehele gezondheid en prestaties van je website.

Als je met .htaccess aan de slag gaat, is het belangrijk om voorzichtig te zijn. Een verkeerde instelling kan je hele website ontoegankelijk maken. Het is altijd een goed idee om back-ups te maken voordat je wijzigingen aanbrengt.

Nog meer SEO-termen ontdekken? Wij hebben een overzicht gemaakt van meer dan 130 belangrijke SEO gerelateerde termen.

Gerelateerde artikelen