Het Hreflang Attribuut: De Sleutel tot Meertalige SEO

06/08/2023

In een wereld die steeds meer verbonden is, groeit de behoefte van bedrijven om zich op meerdere markten en in verschillende talen te profileren.

Voor websites die zich richten op een multinationaal publiek, is het essentieel om zoekmachines te informeren over de taal- en regiospecifieke varianten van hun pagina’s. Dit is waar het hreflang attribuut van onschatbare waarde wordt.

In dit artikel gaan we dieper in op het belang, de werking en de beste praktijken voor het gebruik van het hreflang attribuut.

Wat is het Hreflang Attribuut?

Het hreflang attribuut is een stukje HTML-code dat webmasters kunnen toevoegen aan hun webpagina’s om zoekmachines te vertellen voor welke taal en/of regio die specifieke pagina is bedoeld.

Dit helpt zoekmachines om de juiste taalversie van een pagina te presenteren aan gebruikers op basis van hun locatie of taalvoorkeur.

Waarom is het Hreflang Attribuut Belangrijk?

Stel je voor dat je een website hebt met zowel Engelse als Spaanse versies. Zonder het hreflang attribuut kan een Spaanstalige gebruiker in Spanje mogelijk de Engelse versie van je site te zien krijgen in de zoekresultaten, wat niet ideaal is.

Het hreflang attribuut zorgt ervoor dat zoekmachines de juiste taalversie tonen aan de juiste gebruikers, wat de gebruikerservaring verbetert en de kans op een hoger conversiepercentage vergroot.

Hoe Implementeer je het Hreflang Attribuut?

Er zijn verschillende manieren om het hreflang attribuut te implementeren, waaronder:

  1. In de HTML-header van een pagina: Voor elke taal- en regioversie van een pagina voeg je een aparte linkrel-tag toe met het hreflang attribuut.
  2. In HTTP-headers: Bij niet-HTML-documenten (zoals PDF’s) kan het hreflang attribuut worden toegevoegd aan de HTTP-header.
  3. In de Sitemap: Je kunt meertalige of meerlanden URL’s samen met hun corresponderende hreflang waarden in een XML sitemap plaatsen.

Veelvoorkomende Fouten met het Hreflang Attribuut

Terwijl het hreflang attribuut krachtig kan zijn, zijn er veelvoorkomende valkuilen die webmasters moeten vermijden:

  1. Onjuiste taal- en regiocodes: Zorg ervoor dat je de juiste ISO-codes gebruikt voor talen (bijv. ‘en’ voor Engels) en regio’s (bijv. ‘us’ voor de Verenigde Staten).
  2. Ontbrekende retourtags: Als je aangeeft dat een bepaalde pagina de Engelse versie is voor Amerikaanse gebruikers, zorg er dan voor dat je ook de tegenovergestelde tag hebt op de Amerikaanse pagina die naar de Engelse versie verwijst.
  3. Conflicterende signalen: Zorg ervoor dat je hreflang tags niet in strijd zijn met andere geolocatiesignalen, zoals een ccTLD (country-code top-level domain).

Conclusie

Het hreflang attribuut is een essentieel hulpmiddel voor bedrijven die een meertalige of multiregionale aanwezigheid op het web willen hebben.

Door dit attribuut correct te implementeren, kunnen bedrijven ervoor zorgen dat hun inhoud effectief wordt gepresenteerd aan de juiste doelgroep, wat leidt tot betere gebruikerservaringen en mogelijk hogere conversieratio’s.

Terwijl het navigeren door de complexiteiten van meertalige SEO uitdagend kan zijn, biedt het hreflang attribuut een krachtige manier om die uitdaging aan te gaan en succes te vinden op het wereldwijde web.

Nog meer SEO-termen ontdekken? Wij hebben een overzicht gemaakt van meer dan 130 belangrijke SEO gerelateerde termen.

Gerelateerde artikelen