Fred Update 2017: De Wijzer van Google op Kwaliteitscontent

02/08/2023

In het eerste kwartaal van 2017 introduceerde Google een algoritme-update die snel de naam ‘Fred’ kreeg.

Terwijl veel websites een daling in hun verkeer en ranking opmerkten, was er aanvankelijk weinig bekend over wat deze update precies inhield.

Uiteindelijk werd het duidelijk: Google had opnieuw de lat verhoogd voor kwaliteitscontent en gebruiksvriendelijkheid. Laten we eens nader bekijken wat de Fred Update betekende voor SEO en webmasters.

Wat is de Fred Update?

De Fred Update werd officieel bevestigd door Google op 24 maart 2017.

Hoewel Google vaak terughoudend is over de specifieke details van hun algoritme-updates, is uit de analyse van getroffen sites gebleken dat de focus van Fred vooral lag op de kwaliteit van content, de relevantie van advertenties en de algemene gebruikerservaring.

Kernpunten van de Fred Update:

  1. Content van Lage Kwaliteit: Websites die inhoud publiceerden die niet waardevol of relevant was voor gebruikers, voornamelijk met het doel om advertentie-inkomsten te genereren, werden negatief beïnvloed door deze update.
  2. Overmatige Advertenties: Sites die een overdaad aan advertenties toonden, met name als die de gebruikerservaring verstoorden of als de inhoud van de site voornamelijk bedoeld was om deze advertenties te promoten, werden gestraft.
  3. Affiliate Zwaar: Websites die zwaar leunden op affiliate links zonder waardevolle, unieke en relevante content te bieden, zagen een daling in rankings.

Wat betekende dit voor Webmasters?

Fred zorgde voor een schokgolf onder webmasters, vooral onder degenen die zagen dat hun verkeer drastisch verminderde als gevolg van de update. Hier zijn enkele belangrijke gevolgen:

  1. Heroverweging van Contentstrategieën: Voor websites die werden getroffen, was het tijd om de contentstrategie te herzien. Dit betekende het creëren van diepere, meer waardevolle en gebruikersgerichte inhoud.
  2. Focus op Gebruikerservaring: Webmasters werden eraan herinnerd dat de gebruikerservaring centraal staat in Google’s ogen. Dit betekende een vermindering van invasieve advertenties en het waarborgen van een soepele en prettige site-ervaring.
  3. Evaluatie van Advertentiestrategieën: Websites die zwaar leunden op advertentie-inkomsten moesten hun advertentiestrategie heroverwegen, met de nadruk op relevantie en gebruikersvriendelijkheid boven kwantiteit.

Hoe te Navigeren in het Post-Fred Tijdperk?

Om post-Fred succesvol te zijn, moeten sites zich concentreren op het produceren van kwaliteitsinhoud die echt waarde biedt aan hun doelgroep.

Dit betekent ook het waarborgen van een optimale gebruikerservaring, vrij van overmatige advertenties en onnodige afleidingen.

Affiliate marketing is nog steeds mogelijk, maar het moet op een genuanceerde en waardevolle manier worden benaderd.

Conclusie:

De Fred Update van 2017 was een krachtige herinnering van Google dat kwaliteit en gebruikerservaring altijd voorop staan.

Terwijl algoritme-updates zoals deze soms schrikwekkend kunnen zijn, dienen ze als een nuttige herinnering aan de best practices in de wereld van SEO en contentcreatie.

In een ecosysteem dat voortdurend evolueert, blijft de focus op het leveren van echte waarde de sleutel tot langdurig succes.

Nog meer SEO-termen ontdekken? Wij hebben een overzicht gemaakt van meer dan 130 belangrijke SEO gerelateerde termen.

Gerelateerde artikelen