Featured Snippets: Jouw Ticket naar de Top van Google Zoekresultaten

06/08/2023

Als je ooit een vraag aan Google hebt gesteld, heb je waarschijnlijk een ‘featured snippet’ gezien. Het verschijnt bovenaan de zoekresultaten, direct onder de advertenties, en biedt een beknopt antwoord op je vraag.

Maar wat is een featured snippet precies en hoe kan het je helpen om je online zichtbaarheid te vergroten?

Wat is een Featured Snippet?

Een featured snippet is een speciaal soort zoekresultaat dat bovenaan de organische zoekresultaten van Google verschijnt.

Het doel is om gebruikers een snel, direct antwoord te geven op hun vraag zonder dat ze op een link hoeven te klikken. Dit antwoord wordt rechtstreeks uit een webpagina gehaald en toont ook de titel en de URL van de pagina.

Soorten Featured Snippets

Er zijn verschillende formaten en stijlen van snippets, waaronder:

 1. Paragraaf: Dit is het meest voorkomende type snippet en toont een beknopte tekst uit een bronpagina.
 2. Lijst: Vaak gebruikt voor posts die stappen of een lijst van items bevatten.
 3. Tabel: Informatie uit tabellen kan worden weergegeven als een snippet, vooral als het gaat om gegevensvergelijkingen.
 4. Video: Soms haalt Google een fragment uit een video als het antwoord op de zoekopdracht van een gebruiker.

Het Belang van Featured Snippets

 1. Verhoogde Zichtbaarheid: Een featured snippet wordt vaak de “positie nul” genoemd omdat het bovenaan de zoekresultaten verschijnt, wat zorgt voor maximale zichtbaarheid.
 2. Autoriteit en Vertrouwen: Het verschijnen in een snippet kan je merk positioneren als een autoriteit in je vakgebied.
 3. Hogere Click-Through Rates (CTR): Hoewel de gebruiker het antwoord direct in de snippet kan krijgen, klikken velen door naar de bronwebsite voor meer informatie.

Hoe Krijg je een Featured Snippet?

Hoewel er geen gegarandeerde methode is om een featured snippet te verkrijgen, zijn hier enkele best practices:

 1. Beantwoord Vragen Direct: Denk aan de meest voorkomende vragen in jouw niche en beantwoord deze direct en duidelijk op je website.
 2. Optimaliseer je Contentstructuur: Maak gebruik van duidelijke koppen, lijsten en tabellen.
 3. Focus op Long-tail Keywords: Long-tail zoekopdrachten, die vaak vragen zijn, hebben een hogere kans om te verschijnen als snippets.
 4. Verbeter je SEO: Hoewel niet alle snippets afkomstig zijn van de eerste positie, komt de meerderheid wel van de eerste pagina van zoekresultaten.

Conclusie

Featured snippets veranderen de manier waarop we zoeken en consumeren informatie online. Voor merken en websites bieden ze een ongeƫvenaarde kans om hun zichtbaarheid te vergroten, hun autoriteit te versterken en meer verkeer naar hun site te trekken.

Door je content strategisch te optimaliseren voor deze “positie nul”, kun je de kracht van Google’s featured snippets benutten en je online aanwezigheid versterken.

Nog meer SEO-termen ontdekken? Wij hebben een overzicht gemaakt van meer dan 130 belangrijke SEO gerelateerde termen.

Gerelateerde artikelen