Dynamische URL’s: Wat Ze Zijn en Hoe Ze Je Website Beïnvloeden

06/08/2023

Een URL (Uniform Resource Locator) is het adres van een webpagina op het internet. Deze URL’s kunnen statisch of dynamisch zijn.

Terwijl statische URL’s onveranderd blijven en een vaste inhoud representeren, kunnen dynamische URL’s veranderen en verschillende inhoud weergeven op basis van bepaalde parameters.

Maar wat betekent dit precies, en wat zijn de voor- en nadelen van het gebruik van dynamische URL’s? Laten we de wereld van dynamische URL’s verkennen.

Wat is een Dynamische URL?

Een dynamische URL wordt gegenereerd op basis van zoekopdrachten in een database gestuurde website. Ze zijn vaak het resultaat van bepaalde zoekfilters, gebruikersvoorkeuren of toegang tot beveiligde pagina’s.

Deze URL’s bevatten vaak speciale tekens zoals vraagtekens, ampersands en gelijkheidstekens, en lijken op iets als: www.voorbeeld.nl/producten?categorie=schoenen&kleur=rood.

Waarom worden Dynamische URL’s gebruikt?

 1. Gebruikersvoorkeuren: Websites die sterk gepersonaliseerde inhoud aanbieden, kunnen dynamische URL’s gebruiken om resultaten op basis van gebruikersprofielen te tonen.
 2. Zoekfilters: Voor e-commerce sites waar gebruikers filters kunnen toepassen om producten te vinden, zoals op kleur, maat of merk.
 3. Sessie-identificatie: Websites kunnen tijdelijke sessie-informatie opslaan in de URL om bezoekers door het platform te begeleiden.

Voordelen van Dynamische URL’s

 1. Personalisatie: Ze bieden een gepersonaliseerde gebruikerservaring. Bezoekers krijgen inhoud te zien die specifiek voor hen relevant is.
 2. Efficiëntie: Voor grote websites met veel producten of artikelen is het eenvoudiger en efficiënter om dynamische URL’s te genereren dan voor elk item een statische URL te creëren.

Nadelen en uitdagingen

 1. SEO Kwesties: Vanuit een zoekmachineoptimalisatie (SEO) perspectief kunnen dynamische URL’s problematisch zijn. Ze kunnen leiden tot duplicate content, wat een negatieve invloed heeft op de ranking.
 2. Moeilijk Te Onthouden: In tegenstelling tot statische, beschrijvende URL’s zijn dynamische URL’s vaak lang en gecompliceerd, waardoor ze moeilijk handmatig in te voeren zijn.
 3. Deelbaarheid: Ze zijn vaak niet ideaal om te delen op sociale media of in gedrukte media vanwege hun lengte en complexiteit.

Tips voor het omgaan met Dynamische URL’s

 1. Gebruik Beschrijvende Parameters: Maak de parameters in de URL’s zo beschrijvend mogelijk zodat ze enigszins begrijpelijk zijn voor gebruikers.
 2. Vermijd Duplicate Content: Gebruik tools zoals de canonical tag om zoekmachines te vertellen welke versie van een pagina als de “hoofd” versie moet worden beschouwd.
 3. Beperk het Aantal Parameters: Probeer het aantal parameters in een URL te minimaliseren om hem zo eenvoudig en kort mogelijk te houden.

Conclusie

Dynamische URL’s spelen een cruciale rol in het hedendaagse web, met name voor grote, database-gedreven websites. Hoewel ze veel voordelen bieden op het gebied van efficiëntie en personalisatie, is het belangrijk om hun potentiële impact op SEO en gebruikerservaring te begrijpen.

Door best practices te volgen en je bewust te zijn van de valkuilen, kun je het meeste uit dynamische URL’s halen zonder je websiteprestaties te schaden.

Nog meer SEO-termen ontdekken? Wij hebben een overzicht gemaakt van meer dan 130 belangrijke SEO gerelateerde termen.

Gerelateerde artikelen