DA Ontcijferd: Hoe Domain Authority Jouw Website Beïnvloedt

07/08/2023

In het complexe ecosysteem van zoekmachineoptimalisatie (SEO) staat één term vaak centraal: Domain Authority (DA).

Het is een term die veel wordt gebruikt, maar wat betekent het precies en hoe beïnvloedt het de ranking van jouw website? Laten we deze belangrijke SEO-metriek van dichterbij bekijken.

Wat is Domain Authority?

Domain Authority (DA) is een score (op een schaal van 1 tot 100) ontwikkeld door Moz, een bedrijf gespecialiseerd in SEO-tools.

Deze score voorspelt hoe goed een website zal presteren in de zoekmachineresultaten (SERP’s). Een hogere DA-score geeft aan dat een website een grotere kans heeft om hoger te ranken.

Hoe wordt DA berekend?

DA is geen metriek die door zoekmachines zoals Google wordt gebruikt of erkend. In plaats daarvan is het een samengestelde score, gebaseerd op verschillende factoren, waaronder:

 1. Linkprofiel: Aantal backlinks en de kwaliteit daarvan.
 2. Leeftijd van de domeinnaam: Oudere domeinen kunnen soms meer vertrouwen genieten.
 3. Aantal inkomende links: Van hoeveel unieke domeinen krijgt jouw site links?
 4. Kwaliteit van de content: Goed geschreven en relevante content draagt bij aan een hogere DA.

Waarom is DA belangrijk?

Hoewel DA niet direct invloed heeft op de ranking in Google, biedt het marketeers en website-eigenaren wel een nuttig inzicht:

 1. Benchmarking: Het vergelijken van de DA van jouw website met die van concurrenten kan waardevolle inzichten geven over waar je staat in jouw niche of sector.
 2. Linkbuilding Strategie: Als je besluit samen te werken met andere websites voor gastbloggen of partnerships, kan het controleren van hun DA je helpen te beslissen met welke sites je zou willen samenwerken.
 3. SEO Health Check: Een plotselinge daling in DA kan duiden op potentiële problemen, zoals het verliezen van belangrijke backlinks.

Hoe verbeter je jouw DA?

 1. Kwalitatieve Backlinks: Focus op het verkrijgen van kwalitatieve links van websites met een hoge autoriteit in plaats van te streven naar kwantiteit.
 2. Content van Hoge Kwaliteit: Regelmatig publiceren van uitstekende en relevante content trekt natuurlijke backlinks aan.
 3. Interne Linking: Zorg voor een robuuste interne linkstructuur om de link equity over jouw site te verspreiden.
 4. Mobielvriendelijkheid: Zorg ervoor dat jouw website geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten.
 5. Laadtijd: Een snelle website verbetert de gebruikerservaring en kan bijdragen aan een betere DA.

Conclusie:

Domain Authority is een nuttig hulpmiddel in de toolkit van elke SEO-professional. Het geeft een algemeen overzicht van de ‘kracht’ en ‘gezondheid’ van een website in relatie tot andere sites op het web.

Door aandacht te besteden aan jouw DA en stappen te ondernemen om het te verbeteren, leg je een solide basis voor het succes van jouw SEO-inspanningen.

Nog meer SEO-termen ontdekken? Wij hebben een overzicht gemaakt van meer dan 130 belangrijke SEO gerelateerde termen.

Gerelateerde artikelen