Crawl Budget: Hoe Het Werkt En Waarom Het Cruciaal Is Voor Je Website

07/08/2023

In de wereld van zoekmachineoptimalisatie (SEO) duiken we vaak in de technische aspecten die bepalen hoe een website wordt geïndexeerd en gerangschikt.

Een van deze technische componenten is het “crawl budget“. Dit concept kan van groot belang zijn voor eigenaren van grotere websites, vooral als ze willen dat hun nieuwste pagina’s snel worden opgepikt door zoekmachines.

Wat is Crawl Budget?

Crawl budget kan worden gedefinieerd als het aantal pagina’s dat zoekmachines zoals Google op een bepaalde dag zullen crawlen en indexeren op je website.

Dit aantal is niet oneindig, wat betekent dat als een site een groot aantal pagina’s heeft, niet noodzakelijk elke pagina dagelijks zal worden gecrawld.

Factoren die het Crawl Budget Beïnvloeden:

1. Crawl Rate Limit: Dit is een beperking gebaseerd op de capaciteit van een server. Als het crawlen van een website de server te veel belast, zullen zoekmachines hun crawlactiviteit verminderen zodat de gebruikerservaring niet wordt beïnvloed.

2. Crawl Demand: Zelfs als de crawl rate limit niet is bereikt, zullen zoekmachines mogelijk niet alle pagina’s crawlen als ze niet als voldoende waardevol worden beschouwd. Oudere content die zelden wordt geüpdatet of pagina’s die geen verkeer ontvangen, kunnen minder frequent worden gecrawld.

Waarom is Crawl Budget Belangrijk?

1. Nieuwe Content: Voor websites die regelmatig nieuwe content publiceren, zoals nieuwssites of blogs, is het cruciaal dat deze content snel wordt geïndexeerd. Een geoptimaliseerd crawl budget zorgt ervoor dat nieuwe pagina’s sneller worden opgepikt.

2. Site Updates: Als je belangrijke wijzigingen hebt aangebracht in de structuur of content van je site, wil je dat zoekmachines dit zo snel mogelijk herkennen.

3. Grote Websites: Websites met duizenden of zelfs miljoenen pagina’s kunnen tegen beperkingen aanlopen in termen van hoeveel pagina’s dagelijks worden gecrawld. Hier speelt een efficiënt beheer van het crawl budget een cruciale rol.

Hoe Optimaliseer Je Jouw Crawl Budget?

1. Verminder Dupliceerbare Content: Te veel vergelijkbare content kan het crawl budget verspillen. Zorg ervoor dat elke pagina unieke en waardevolle informatie bevat.

2. Verbeter de Laadsnelheid: Een snelle site moedigt zoekmachines aan om meer pagina’s te crawlen.

3. Vermijd ‘Dode’ Pagina’s: Pagina’s die een 404-fout retourneren, moeten worden gecorrigeerd of omgeleid, zodat crawlers hun tijd niet verspillen aan niet-bestaande content.

4. Optimaliseer Interne Links: Een logische linkstructuur maakt het makkelijker voor zoekmachines om je site te crawlen.

5. Beheer URL-parameters: Voorkom dat zoekmachines onnodige URL’s met verschillende parameters crawlen door deze correct te configureren in je Google Search Console.

Conclusie

Een goed beheer van je crawl budget zorgt ervoor dat je site efficiënt en effectief wordt geïndexeerd door zoekmachines.

Door de technische gezondheid van je website te onderhouden en de kwaliteit van je content te waarborgen, zorg je ervoor dat zoekmachines jouw website zien als een waardevolle bron die het waard is om regelmatig te bezoeken.

Nog meer SEO-termen ontdekken? Wij hebben een overzicht gemaakt van meer dan 130 belangrijke SEO gerelateerde termen.

Gerelateerde artikelen