Breadcrumb Navigatie: Het Kruimelpad naar een Betere Gebruikerservaring

07/08/2023

Iedereen kent het sprookje van Hans en Grietje die kruimels achterlieten om hun weg terug naar huis te vinden. In de wereld van webdesign heeft deze oude vertelling geleid tot de ontwikkeling van een essentieel navigatiehulpmiddel: de breadcrumb navigatie.

Deze subtiele, doch krachtige tool kan de manier waarop bezoekers met een website omgaan aanzienlijk verbeteren. Laten we dit fenomeen nader verkennen.

Wat is Breadcrumb Navigatie?

Breadcrumb navigatie is een secundair navigatiesysteem dat de gebruiker laat zien waar hij zich bevindt binnen de hiërarchie van een website.

Het is een reeks van links, meestal bovenaan een pagina, die de ‘route’ van de homepage naar de huidige pagina aangeeft.

Bijvoorbeeld: Home > Producten > Schoenen > Sportschoenen

Waarom zijn Breadcrumbs Belangrijk?

 1. Gebruikersoriëntatie: Ze bieden de bezoekers een makkelijke manier om te begrijpen waar ze zich bevinden op de site.
 2. Makkelijke Navigatie: Ze stellen gebruikers in staat om snel terug te gaan naar een hoger niveau of een vorige sectie van de site.
 3. Minimaliseert Klikken: Gebruikers kunnen met minder klikken naar hogere niveaus navigeren.
 4. SEO Voordelen: Breadcrumbs kunnen helpen bij de interne linkstructuur en kunnen worden weergegeven in zoekresultaten, wat de click-through rate kan verhogen.

Soorten Breadcrumb Navigatie:

 1. Locatie Breadcrumbs: Geeft de structuur van de website weer. Bijvoorbeeld: Home > Diensten > Consultancy.
 2. Attribuut Breadcrumbs: Gebruikt op e-commerce sites, toont dit het pad op basis van attributen zoals categorie. Bijvoorbeeld: Home > Kleding > Heren > Jassen.
 3. Geschiedenis Breadcrumbs: Toont de pagina’s die de gebruiker heeft bezocht in de volgorde waarin ze werden bezocht.

Best Practices voor Breadcrumb Navigatie:

 1. Begin Altijd bij de Homepage: De eerste breadcrumb moet altijd de homepage van de site zijn.
 2. Houd het Simpel: Breadcrumbs zijn bedoeld als aanvullend navigatiehulpmiddel. Overcompliceer het niet met te veel niveaus.
 3. Maak het Duidelijk: Gebruik symbolen zoals ‘>’, ‘-‘ of ‘/’ om onderscheid te maken tussen de niveaus.
 4. Plaats ze aan de Bovenkant: Breadcrumbs worden meestal bovenaan de content van een pagina geplaatst, onder de primaire navigatiebalk.
 5. Wees Consequent: Als je breadcrumbs gebruikt, zorg er dan voor dat ze op dezelfde plaats en op dezelfde manier worden weergegeven op elke pagina.

Conclusie:

Breadcrumb navigatie, hoewel misschien over het hoofd gezien in het algemene design van een website, kan een cruciale rol spelen in het verbeteren van de gebruikerservaring en de navigatie-efficiëntie.

Door gebruikers een duidelijk pad te bieden en hen in staat te stellen hun weg terug te vinden, net zoals Hans en Grietje, kunnen website-eigenaren zorgen voor tevreden bezoekers die langer blijven en meer betrokken zijn.

Nog meer SEO-termen ontdekken? Wij hebben een overzicht gemaakt van meer dan 130 belangrijke SEO gerelateerde termen.

Gerelateerde artikelen