Branded Keywords: De Kracht van Je Merk in de Zoekmachine

07/08/2023

Wanneer we het hebben over zoekmachineoptimalisatie (SEO) en online marketing, zijn er veel termen en concepten die in beeld komen.

Eén term die bijzonder relevant is voor merkherkenning en reputatiebeheer is het ‘branded keyword’. Maar wat betekent dit precies, en waarom is het zo belangrijk?

Wat is een Branded Keyword?

Een branded keyword, ook wel bekend als een merkgerelateerd zoekwoord, is een zoekterm die de naam van een merk of een variatie ervan bevat. Denk bijvoorbeeld aan “Nike hardloopschoenen” of “Apple iPhone 12”.

Hier verwijst “Nike” en “Apple” naar specifieke merken, waardoor deze termen branded keywords zijn.

Waarom zijn Branded Keywords Belangrijk?

  1. Hoge Conversieratio: Mensen die zoeken met een branded keyword zijn vaak al bekend met het merk en hebben een specifieke intentie, wat kan leiden tot hogere conversieratio’s.
  2. Reputatiebeheer: Door te monitoren welke branded keywords worden gebruikt, kunnen bedrijven inzicht krijgen in hoe hun merk online wordt waargenomen en kunnen ze eventuele negatieve sentimenten aanpakken.
  3. Minder Kosten in Betaalde Reclame: Wanneer je adverteert op je eigen branded keywords, zijn de kosten per klik vaak lager dan bij generieke zoekwoorden, omdat de relevantie en kwaliteitsscore hoog zijn.
  4. Concurrentie: Als je niet adverteert op je eigen branded keywords, kunnen concurrenten dat wel doen, waardoor ze verkeer en potentiële klanten van je wegnemen.

Hoe Optimaliseer Je voor Branded Keywords?

  1. Merkbewustzijn Creëren: Hoe bekender je merk is, hoe vaker mensen ernaar zoeken. Investeer in branding via verschillende kanalen.
  2. Gebruik Branded Keywords in Meta-tags: Voeg je merknaam toe aan de title tags, meta-beschrijvingen en headers waar relevant.
  3. Monitor Je Merkreputatie: Gebruik tools om te zien hoe vaak en in welke context je merk wordt genoemd online.
  4. Zet een PPC-Campagne op: Dit is vooral belangrijk als je merkt dat concurrenten op jouw branded keywords adverteren.

Voorkomende Valkuilen:

  1. Neglecting Negative Sentiment: Zoekopdrachten zoals “[Merknaam] klachten” of “[Merknaam] slechte reviews” kunnen indicatief zijn voor problemen die moeten worden aangepakt.
  2. Overoptimalisatie: Terwijl het belangrijk is om branded keywords te gebruiken, is het essentieel om ze op een natuurlijke manier te integreren, zodat het niet als spam wordt gezien door zoekmachines.

Conclusie:

Branded keywords zijn een essentieel onderdeel van een effectieve SEO- en online marketingstrategie. Door de kracht van merkherkenning te benutten, kunnen bedrijven hun zichtbaarheid vergroten, de betrokkenheid van hun publiek verhogen en hun reputatie zorgvuldig beheren in de digitale ruimte.

Dus, wanneer je je volgende SEO-strategie plant, vergeet dan niet de invloed en het potentieel van je eigen merknaam te overwegen!

Nog meer SEO-termen ontdekken? Wij hebben een overzicht gemaakt van meer dan 130 belangrijke SEO gerelateerde termen.

Gerelateerde artikelen