Bounce Rate Onder de Loep: Begrijpen, Interpreteren en Optimaliseren

07/08/2023

In de digitale wereld zijn er talloze statistieken waarmee we de prestaties van een website kunnen meten. Eén van de meest intrigerende, en soms verwarrende, is de ‘Bounce Rate‘.

Terwijl de term misschien klinkt als iets dat je tijdens een basketbalwedstrijd zou horen, speelt het in werkelijkheid een cruciale rol in hoe we de gebruikerservaring op een website evalueren.

Laten we dit concept nader onderzoeken.

Wat is Bounce Rate?

De Bounce Rate is een percentage dat aangeeft hoeveel bezoekers een website verlaten na het bekijken van slechts één pagina, zonder verder te navigeren naar andere pagina’s op dezelfde site.

In essentie meet het de mate waarin een website bezoekers ‘vasthoudt’ of ‘afstoot’.

Waarom is Bounce Rate Belangrijk?

 1. Gebruikerservaring: Een hoge bounce rate kan wijzen op problemen met de gebruikerservaring, zoals een onaantrekkelijk ontwerp, verwarrende navigatie of trage laadtijden.
 2. Relevantie van Inhoud: Het kan ook suggereren dat bezoekers de content niet relevant of nuttig vinden.
 3. Conversiepotentieel: Als bezoekers snel vertrekken, kan dit invloed hebben op het conversiepercentage, vooral voor e-commerce sites.

Wat wordt Beschouwd als een ‘Goede’ Bounce Rate?

Dit is enigszins subjectief en varieert afhankelijk van het type website en de industrie. Echter, hier is een algemene schaal:

 • Uitstekend: 20-40%
 • Gemiddeld: 40-60%
 • Hoog: 60-80%
 • Zeer Hoog: 80%+

Het is belangrijk op te merken dat sommige websites, zoals nieuwsportalen of blogs, van nature een hogere bounce rate kunnen hebben, omdat bezoekers vaak komen voor één specifiek artikel en daarna vertrekken.

Tips om Bounce Rate te Verminderen:

 1. Verbeter de Laadsnelheid: Niemand houdt van wachten. Gebruik tools om je site te optimaliseren voor snellere laadtijden.
 2. Zorg voor Intuïtieve Navigatie: Maak het bezoekers gemakkelijk om te vinden wat ze zoeken.
 3. Bied Waardevolle Inhoud: Zorg ervoor dat je content relevant, boeiend en nuttig is voor je doelgroep.
 4. Optimaliseer de Mobiele Ervaring: Veel verkeer komt tegenwoordig van mobiele apparaten. Zorg ervoor dat je website responsief en mobielvriendelijk is.
 5. Beperk Pop-ups: Te veel opdringerige pop-ups kunnen bezoekers frustreren en aanzetten tot vertrek.
 6. Duidelijke Call-to-Actions (CTA’s): Begeleid bezoekers naar de volgende stappen op je site door duidelijke en overtuigende CTA’s.

Conclusie:

Terwijl de Bounce Rate een waardevolle indicator kan zijn voor de algemene gezondheid en effectiviteit van een website, is het cruciaal om het in context te bekijken en te begrijpen wat het voor jouw specifieke site betekent.

Door continu te monitoren, testen en optimaliseren, kunnen website-eigenaren de gebruikerservaring verbeteren, de bounce rate verlagen en hun online doelen bereiken.

Nog meer SEO-termen ontdekken? Wij hebben een overzicht gemaakt van meer dan 130 belangrijke SEO gerelateerde termen.

Gerelateerde artikelen