BERT Update 2019: Een Revolutionaire Wending in Zoekmachine Begrip

03/08/2023

In het steeds veranderende landschap van zoekmachines streeft Google er voortdurend naar om zijn gebruikers de best mogelijke ervaring te bieden.

In 2019 introduceerde het bedrijf een van zijn meest significante updates: BERT.

Deze update bracht een revolutionaire verandering teweeg in de manier waarop Google zoekopdrachten interpreteert en heeft een blijvende impact gehad op de wereld van zoekmachineoptimalisatie (SEO).

Wat is de BERT Update?

BERT, wat staat voor Bidirectional Encoder Representations from Transformers, is een techniek voor natural language processing (NLP) die het voor een machine mogelijk maakt om de context van woorden in een zin beter te begrijpen.

Voordat BERT werd geïntroduceerd, keek Google lineair naar woorden in een zoekopdracht.

Met BERT kan Google nu de volledige context van een woord begrijpen door te kijken naar de woorden die ervoor en erna komen.

De Impact van BERT op Zoekopdrachten

De BERT-update was gericht op het verbeteren van de zoekervaring voor gebruikers door resultaten te leveren die nauwkeuriger overeenkomen met de bedoeling achter een zoekopdracht.

Dit was vooral merkbaar bij complexere of meer conversatiegerichte vragen.

Bijvoorbeeld, voor de zin “Hoe reis je van Amsterdam naar Parijs zonder vliegtuig?”, zou het oude algoritme de nadruk hebben gelegd op termen als “reizen”, “Amsterdam” en “Parijs”.

Met BERT kan Google het belang van het woord “zonder” herkennen en resultaten bieden die alternatieve reismethoden suggereren, zoals de trein.

Hoe Beïnvloedt BERT SEO?

  1. Kwaliteitsinhoud is Koning: Met BERT is het belangrijker dan ooit om natuurlijk en voor de gebruiker relevant geschreven inhoud te creëren. Websites die informatie bieden die precies beantwoordt aan de vragen van gebruikers, worden beloond.
  2. Minder Focus op Exacte Zoekwoord Match: Hoewel zoekwoorden nog steeds belangrijk zijn, moedigt BERT merken aan om zich minder te concentreren op exacte zoekwoord matches en meer op het creëren van inhoud die echt waardevol en begrijpelijk is voor lezers.
  3. Conversational Search wordt Belangrijker: Met de opkomst van spraakgestuurd zoeken en de BERT-update is er een grotere nadruk komen te liggen op het begrijpen van natuurlijke taal en het beantwoorden van vragen die in een conversatiestijl zijn gesteld.

Conclusie

De BERT-update was een mijlpaal in de evolutie van Google’s zoekalgoritme. Het versterkte het idee dat kwaliteit, relevantie en een natuurlijke schrijfstijl van het grootste belang zijn in de wereld van SEO.

Terwijl we de toekomst van zoekmachines ingaan, is het duidelijk dat de nadruk zal liggen op het daadwerkelijk begrijpen en beantwoorden van de behoeften van gebruikers, en BERT heeft de lat daarvoor aanzienlijk hoger gelegd.

Nog meer SEO-termen ontdekken? Wij hebben een overzicht gemaakt van meer dan 130 belangrijke SEO gerelateerde termen.

Gerelateerde artikelen