Verankerd in Betekenis: De Subtiele Kracht van Anchor text

07/08/2023

Wanneer u door een artikel op het web bladert en een klikbare link tegenkomt, is de zichtbare tekst die u ziet de ‘ankertekst’.

Op het eerste gezicht lijkt het misschien slechts een eenvoudig mechanisme om van de ene webpagina naar de andere te navigeren. Maar de ankertekst, of “anchor text” in het Engels, is veel meer dan dat.

Het is een cruciaal instrument voor zoekmachineoptimalisatie (SEO), gebruiksvriendelijkheid en website-navigatie.

Wat is Ankertekst?

Ankertekst is het zichtbare, klikbare tekstgedeelte van een hyperlink. In HTML-code ziet het er bijvoorbeeld zo uit: <a href="https://voorbeeld.com">Dit is de ankertekst</a>.

Het helpt gebruikers en zoekmachines te begrijpen waar de link naartoe leidt en wat het onderwerp of de inhoud van de gelinkte pagina is.

Waarom is Ankertekst Belangrijk?

 1. SEO Doeleinden: Ankertekst helpt zoekmachines de context en relevantie van een gelinkte pagina te begrijpen. Door relevante ankerteksten te gebruiken, kan een website zijn ranking voor specifieke zoekwoorden verbeteren.
 2. Gebruiksvriendelijkheid: Duidelijke en beschrijvende ankerteksten helpen gebruikers te begrijpen wat ze kunnen verwachten wanneer ze op een link klikken, waardoor een soepelere browsing-ervaring ontstaat.
 3. Betrouwbaarheid: Correct gebruik van ankertekst kan een website betrouwbaarder maken voor bezoekers, omdat het laat zien dat er aandacht is besteed aan het verbinden van relevante en waardevolle informatie.

Verschillende Soorten Ankerteksten:

 1. Exacte Overeenkomst: De ankertekst komt exact overeen met het trefwoord waarvoor de gelinkte pagina is geoptimaliseerd, bijvoorbeeld “sportschoenen kopen”.
 2. Gedeeltelijke Overeenkomst: Bevat het trefwoord waarvoor de gelinkte pagina is geoptimaliseerd, maar niet noodzakelijkerwijs exact, bijvoorbeeld “beste sportschoenen voor hardlopen”.
 3. Generiek: Algemene termen zoals “klik hier” of “lees meer”.
 4. Merkgebonden: De naam van een merk of bedrijf, zoals “Nike” of “OpenAI”.
 5. Naakte URL: De URL zelf wordt als ankertekst gebruikt, bijvoorbeeld “https://voorbeeld.com“.

Best Practices voor het Gebruiken van Ankertekst:

 1. Variatie is de Sleutel: Het is belangrijk om een mix van verschillende soorten ankerteksten te gebruiken om natuurlijk linkprofiel te behouden.
 2. Vermijd Overoptimalisatie: Te veel links met exacte overeenkomst ankerteksten kunnen als spam worden beschouwd door zoekmachines.
 3. Relevantie is Cruciaal: Zorg ervoor dat de ankertekst relevant is voor de gelinkte pagina.
 4. Vermijd het gebruik van Misleidende Ankerteksten: De ankertekst moet een accurate weergave zijn van de gelinkte content.

Conclusie:

Ankertekst, hoewel op het eerste gezicht eenvoudig, speelt een cruciale rol in de digitale navigatie en zoekmachineoptimalisatie.

Door bewust en strategisch gebruik van ankertekst kunnen website-eigenaren hun SEO verbeteren, de gebruikservaring verhogen en een groter publiek bereiken.

In de complexe wereld van digitale marketing is het de subtiele elementen, zoals de ankertekst, die vaak het meest invloedrijk zijn.

Nog meer SEO-termen ontdekken? Wij hebben een overzicht gemaakt van meer dan 130 belangrijke SEO gerelateerde termen.

Gerelateerde artikelen