Versneld op Weg met Accelerated Mobile Pages (AMP)

08/08/2023

In een tijdperk waarin mobiel surfen de overhand krijgt, is de behoefte aan snellere en responsievere webervaringen voor mobiele gebruikers nog nooit zo belangrijk geweest.

Enter Accelerated Mobile Pages (AMP), een technologie die belooft de manier waarop we inhoud op mobiele apparaten consumeren te revolutioneren.

Maar wat is AMP precies en waarom is het zo essentieel voor de hedendaagse webomgeving? Duik met ons mee in de wereld van versnelde mobiele pagina’s.

Wat is Accelerated Mobile Pages (AMP)?

AMP is een open-source HTML-framework ontworpen om het laden van webpagina’s op mobiele apparaten te versnellen.

Het is in wezen een afgeslankte versie van een standaard HTML-pagina, ontworpen om snellere laadtijden en een hogere prestatie-efficiëntie te garanderen.

Het initiatief, oorspronkelijk gelanceerd door Google in 2015, heeft als doel een betere gebruikerservaring op het mobiele web te bieden.

Waarom AMP?

 1. Snelheid: AMP-pagina’s laden over het algemeen veel sneller dan hun niet-AMP-tegenhangers, wat resulteert in een aanzienlijk verbeterde gebruikerservaring.
 2. Betere Mobiele Ranking: Gezien de voorkeur van Google voor snellere en responsievere webpagina’s, kunnen AMP-pagina’s een SEO-voordeel bieden in mobiele zoekresultaten.
 3. Verminderde Bounce Rate: Snellere laadtijden betekenen dat gebruikers minder snel wegklikken uit frustratie over trage content.
 4. Efficiëntie in Datagebruik: AMP-pagina’s consumeren vaak minder data, wat gunstig is voor gebruikers met beperkte databundels.

Hoe Werkt AMP?

AMP bereikt zijn snelheid en efficiëntie door een combinatie van verschillende optimalisaties:

 1. Afgeslankte HTML: AMP maakt gebruik van een aangepaste set HTML-tags en verbiedt het gebruik van bepaalde tags die bekend staan om het vertragen van pagina’s.
 2. Asynchrone JavaScript: AMP maakt alleen gebruik van asynchroon JavaScript, waardoor de weergave van de pagina niet wordt geblokkeerd door het laden van scripts.
 3. Vaste Layout: AMP-pagina’s berekenen layoutdimensies van tevoren, waardoor er geen sprake is van inhoudsverschuiving tijdens het laden.
 4. Content Delivery Network (CDN): AMP maakt gebruik van het AMP Cache CDN, wat de laadtijden verder verbetert door pagina’s te voorzien van geoptimaliseerde afbeeldingen en fonts.

Uitdagingen met AMP:

Ondanks de vele voordelen zijn er ook kritieken en uitdagingen:

 1. Beperkte Personalisatie: Vanwege de restrictieve aard van AMP zijn er grenzen aan de personalisatie en functionaliteit die een pagina kan hebben.
 2. Monetisatieproblemen: Sommige webbeheerders vinden het moeilijk om hun AMP-pagina’s te monetiseren op dezelfde manier als hun standaardpagina’s.
 3. Dubbele Content: Met zowel AMP- als niet-AMP-versies van pagina’s moeten beheerders mogelijk dubbele inhoud beheren en onderhouden.

Conclusie

Accelerated Mobile Pages zijn onmiskenbaar een stap vooruit in de richting van een snellere, meer gebruikersvriendelijke mobiele webervaring.

Terwijl het initiatief nog steeds wordt geoptimaliseerd en geëvolueerd, is het duidelijk dat de toekomst van het mobiele web snelheid en efficiëntie als prioriteit zal hebben.

Als je nog niet hebt geïnvesteerd in AMP voor je website, is het wellicht tijd om de voordelen ervan te overwegen in dit steeds mobieler wordende digitale landschap.

Nog meer SEO-termen ontdekken? Wij hebben een overzicht gemaakt van meer dan 130 belangrijke SEO gerelateerde termen.

Gerelateerde artikelen